Hårborttagning med laser: Gör det ont? Är det kostnadseffektivt?

Kvinnor gillar också laser, men kanske inte samma laser som i Star Wars. Han Solo är i och för sig sjukt cool, men vissa föredrar laser som förstör ’hår-emperiet’ på kroppen. Jag är säker på att ni redan gissat att jag snackar om laserhårborttagning. Jag har precis avslutat min fjärde session.

Idag vill jag berätta varför jag aldrig kommer att köpa en laserborttagare själv, och varför det är mycket bättre att utföra hårborttagning i en professionell skönhetssalong och hur kosmetikaproceduren kring permanent hårborttagning fungerar. Och givetvis ska jag svara på de vanligaste frågorna kring ämnet, så låt oss börja med…

HÅRBORTTAGNING MED LASER: GÖR DET ONT? ÄR DET KOSTNADSEFFEKTIVT?

Vad handlar laserborttagning om?

En laserstråle penetrerar och når ungefär 4 mm under huden för att nå hårsäckarna och skada dess struktur (den delen av håret som ansvarar för utväxten). Denna process kallas för selektiv fototermolys. Det är på detta sätt som oönskat hår avlägsnas, men denna kosmetikaprocedur är också väldigt bra när din kropp lider av sjukdomar som perifolliculitis (inflammation i folliklarna) som ofta orsakas av långvarig användning av engångsrakhyvlar, vilket i sin tur leder till de där besvärliga, inåtväxande håren.

En laserstråle frigörs av sughuvudet och riktar in sig enbart på folliklarna – den skadar inte huden. Det är just därför som laser också kan användas på känsliga kroppsdelar som läppar och haka. Jag vill uppmärksamma er kring faktumet att ju tjockare och mörkare ditt hår är, desto mer effektiv är laserbehandlingen.

De första effekterna av hårborttagning med laser märker man direkt efter man lämnat skönhetssalongen (alltså efter första sessionen). Nästa session måste äga rum efter åtminstone 4 veckor, men kan också utföras efter 8 veckor. Längden på intervallen mellan sessionerna hänger på hårets växtcykel och hur snabbt håret som laserbehandlats faller ut.

Hur fungerar laserhårborttagning? Idag ska du få reda på precis vad som händer i salongen

För ett par dagar sen var jag med om mitt fjärde laserkrig 🙂 Och jag måste erkänna att allt förändrades totalt. Jag besöker kosmetologen var fjärde vecka och efter de första två sessionerna blev jag positivt överraskad – håret växte knappt längre! Men efter den tredje sessionen gjorde håren uppror och samlade sina truppor – de började växa ut igen! Det visade sig att dessa var några ’överlevare’ som härstammade från andra utväxtfaser, vilket är helt normalt. När jag besökte min kosmetolog och berättade ilsket vad som hade hänt (jag hade märkt att håret växte ut igen) svarade hon glatt: ”Underbart! Då plockar vi dem!”, vilket gjorde mig förvirrad. Det visade sig att detta var helt nödvändigt för att behandlingen skulle fungera – dessa ”överlevare” måste komma fram så att kosmetologen kan ta itu med dem. Och det var precis det hon gjorde. Ett riktigt laserkrig a la Star Wars 😀

Innan hela behandlingen var jag rädd för att den skulle skada mig. Jag var inte helt säker på hur detta kosmetiska ingrepp egentligen fungerar. Oj, jag glömde att berätta att man måste fylla i ett formulär, vilket är en slags intervju som en kosmetolog måste genomföra med kunden för att ta reda på om man lider av någon sjukdom osv. Han eller hon behöver bara veta om det är okej att behandla din kropp med en laserstråle. Den fråga som förvånade mig mest var den kring vilka mediciner jag tar. Jag undrade ”måste jag ange ALLA tabletter jag tar?”. Hur som helst…

Det visade sig att:

1. DET GÖR INTE ont eftersom en kosmetolog behandlar din hud med särskilda kylande verktyg.
2. Proceduren INTE TAR LÅNG TID. Jag får min bikinilinje gjord och det tar bokstavligen 10 minuter innan jag kan gå hem igen.
3. Det enda som ligger på dig är att ANVÄNDA EN RAKHYVEL FÖR ATT RAKA DE KROPPSDELAR DU VILL TA BORT HÅR IFRÅN före varje behandling.
4. PROFESSIONELLA LASERVERKTYG som Light Sheer är grymma men kostar skjortan. Tror du verkligen att något hemma-laserverktyg kan mäta sig med dessa? Aldrig.
5. Det finns flera KONTRAINDIKATIONER TILL HÅRBORTTAGNING MED LASER. Oftast inkluderar de graviditet och amning. Dessutom kan du inte utsätta din kropp för laser om du använder vissa ljuskänsliga preparat som A-vitamin eller hypericum. Egentligen spelar detta mest roll om du vill ta bort ansikthår med laser.

Hårborttagning med laser. Mina tankar och slutsats

Jag ska inte ljuga, laserhårborttagning i en professionell salong var som en slags uppenbarelse för mig. Förr i tiden kunde jag inte använda rakhyvel, rakapparat eller vaxremsor. Rakkräm fungerade inte heller. Alla de vanliga metoderna för hårborttagning brukade lämna mig med inflammerade hårsäckar. Därför gjorde jag lite efterforskningar, stötte på laserhårborttagning, pratade med några experter och bestämde mig för att komma till kritan.

Professionell laserhårborttagning skiljer sig från den som man kan utföra hemma – det går mycket snabbare i salong. En kosmetolog vet exakt hur det ska göras och vilka inställningar som är bäst (laserkraft). Allt går smidigt och snabbt. Behandlingen är inte smärtsam och tar inte särskilt lång tid – bara några sessioner räcker för att få håret att försvinna I NÅGRA ÅR. Lasersapparater som man kan köpa själv och använda hemma kommer aldrig att ge dig samma effekt eftersom otränade användare inte får använda verktyg med stark laserstråle som de i salongerna.

Det är därför jag är ett stort fan av professionell laserhårborttagning i salong och rekommenderar det varmt till alla. Detta är ett riktigt fantastiskt kosmetiskt ingrepp som befriar dig från hår i några år.

Vad har du för tankar kring laserhårborttagning? Är det någon av er som har ett eget laserborttagningsverktyg?